Suomalainen metsänhoito on edelläkävijä

Julkaistu:

Kuluneen viikon aikana mediassa on käyty vilkasta keskustelua Suomen metsäpolitiikan linjan tulevaisuudesta ja Kokoomuksen linjasta. Keskustelu juontaa juurensa kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan valtion metsiä hoidettavan jatkuvan kasvatuksen menetelmällä, ilman avohakkuita. Kansalaisaloite sai vaadittavat allekirjoittajat ja se luovutettiin eduskunnan käsiteltäväksi.

Aloite pohjautuu näkemykseen, jonka mukaan avohakkuut kieltämällä, luonnon monimuotoisuus lisääntyy ja taloudellinen tuotto paranee, kun metsän uudistamiskulut jäävät pois. Nämä perustelut ovat kuitenkin vailla tieteellistä ja tutkimukseen perustuvaa tietoa.

Puheenjohtaja Orpon ministerikaudella, vuonna 2014, hyväksyttiin uusi metsälaki, jonka valmistelua jatkettiin kokoomuslaisen Jari Koskisen toimesta. Laissa yhdistyy kestävä metsänhoito, metsänomistajan vapaus ja vastuu, kansantaloudentarpeet ja luonnon monimuotoisuuden suojelu.

Aiempaan metsälakiin verraten, Kokoomuksen keskeisen roolin ansiosta vapaus metsäomaisuuden käsittelyyn kasvoi huomattavasti ja rajoitteita jäi pois.

Nyt yleisesti käytössä oleva tasaikäinen kasvatusmalli, on vuosikymmeniä kestäneen tutkimustoiminnan ja Suomalaisen metsänhoidon osaamisen lopputulos, joka tuottaa metsissä parhaan mahdollisen taloudellisen tuoton. Suomalainen metsänhoito on maailman parasta. Joillekin omistajille ja kasvupaikoille sopii jatkuva kasvatus ja joillekin avohakkuu. Kokoomus kannattaa metsien monipuolista käyttöä ja omistajan vapaata valintaa.

Metsälain 10§ nojalla, on erityisen tärkeät elinympäristöt suojeltu ja ne jätetään automaattisesti käsittelyn ulkopuolelle. Hakkuissa ja hoitotoimenpiteissä huomioidaan esimerkiksi riistanhoito, jättämällä käsittelemättömiä alueita suojaksi. Lahopuu jätetään metsään ja sitä jopa tietoisesti lisätään monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Harvennushakkuissa puulajisuhdetta ohjataan sekametsän suuntaan, jotta lehtipuun määrä varmistetaan. Avohakkuissa säästöpuuryhmät ja säästettävä lahopuu, ovat olleet metsänhoidon arkea jo kauan, joten tasaikäinen kasvatusmalli ei tässäkään näkökulmassa ole vastakohta monimuotoisuudelle.

Valtion metsien hakkuissa on huomioitava, että metsiä hallinoivalle Metsähallitukselle on asetettu taloudelliset tavoitteet valtion budjetin tasolla. Mikäli metsien käsittelyä kevennetään, on käsiteltävä suurempia alueita vuosittain, jotta tavoitteet täyttyvät.

Aiempaan metsälakiin verraten, Kokoomuksen keskeisen roolin ansiosta vapaus metsäomaisuuden käsittelyyn kasvoi huomattavasti ja rajoitteita jäi pois. Laki turvaa omaisuuden vapaan käytön mutta kuitenkin velvoittaa huolehtimaan esimerkiksi metsän uudistamisesta hakkuiden jälkeen, joten sillä turvataan puuntuotanto myös jatkossa.

Yksityismetsälaki on hyvä esimerkki siitä, että ihmisillä on taito ja halu pitää omaisuudestaan ja ympäristöstään huolta, ilman että valtio siihen lakien muodossa puuttuu. Kokoomus tukee METSO-ohjelmaa ja uskoo myös tässä kokonaisuudessa henkilökohtaiseen vastuunkatoon.

Janne Pekkarinen metsäkoneyrittäjä, kuntavaaliehdokas ja Kristiina Hämäläinen, Hämeen Kokoomuksen vpj., valtuutettu

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc fringilla turpis nec turpis tincidunt cursus. Maecenas nulla sem, placerat in luctus ut, rhoncus at magna. Donec condimentum in nibh id consequat. Curabitur odio diam, pharetra at urna non, elementum lobortis lacus. Sed aliquet arcu velit, at ornare orci maximus sit amet. Proin eu porta metus, ut aliquam diam. Donec aliquam non dui ac auctor. Sed viverra lorem ex, vitae pulvinar metus vestibulum in. Aenean orci nisl, finibus blandit volutpat ac, tempus quis enim. Suspendisse egestas ornare aliquet.

Suspendisse consequat augue non nibh congue accumsan. Aenean interdum, metus et dignissim aliquet, diam augue varius arcu, quis malesuada dolor ex et elit. Donec ac nisi quis ligula dictum porta. Nullam nec mauris sed arcu blandit feugiat. Pellentesque sit amet sodales justo. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Duis venenatis lobortis accumsan. Aenean faucibus velit vel nisi tincidunt tincidunt. Donec sit amet consequat risus, eu consequat mi.

Lisää julkaisuja

14.3.2022

Kuulumisia hyvinvointialueelta

Hyväksytyn hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan tehtävät ja toimivalta ovat laajat. Keskeistä on toimia lain mukaisena hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuutahona ja valmistella aluehallitukselle tehtäväalueen strategisia linjauksia sekä antaa aluehallitukselle lausuntoja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvistä asioista.

15.11.2021

Digitalisaatio haastaa ja mahdollistaa

Digitalisaatio haastaa ja mahdollistaa Julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden Digitalisaatio eli sähköistyminen etenee kovaa vauhtia ja muutos on seuraavien vuosien aikana

9.3.2021

HOLLOLAN KOKOOMUS NIMESI 32 EHDOKASTA

Hollolan Kokoomus on nimennyt ensimmäiset 32 kuntavaaliehdokasta tuleviin kuntavaaleihin. Ehdokaslistaa täydennetään 4.5.2021 asti. Siirtyneet kuntavaalit antavat lisäaikaa useille ehdokkuuttaan vielä